Εκτύπωση

Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ» ΕΠΙ ΤΟΥ «ΘΕΣΜΙΚΟΥ»

Εισαγωγή

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω, για μιαν ακόμη χρονιά, την έναρξη των εργασιών του 6ου Ετήσιου «Athens Democracy Forum».  Πολλώ μάλλον όταν το θέμα του είναι εξαιρετικά επίκαιρο, σ’ ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, δοθέντος ότι οι κίνδυνοι για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και, συνακόλουθα, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά, όλως αντιθέτως, πολλαπλασιάζονται.  Και αυτός ο πολλαπλασιασμός είναι τόσο περισσότερο ανησυχητικός, όσο χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι νέοι κίνδυνοι υπονόμευσης των Δημοκρατικών Θεσμών και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, «υποδόριοι», άρα ολοένα και περισσότερο δυσχερώς ανιχνεύσιμοι. 

Α. Και στο σημείο αυτό οφείλω να προβώ στις εξής δύο επισημάνσεις, οι οποίες σχετίζονται με την θεματική οριοθέτηση της παρέμβασής μου:

Εκτύπωση

ΦΟΝΙΚΟΙ ΥΠΕΡΤΥΦΩΝΕΣ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

Σε τουλάχιστον 40 ανερχόταν την Κυριακή το απόγευμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις Φιλιππίνες από το καταστροφικό πέρασμα του υπερτυφώνα «Μανγκούτ», του σφοδρότερου της φετινής χρονιάς, που έπληξε τις βόρειες περιοχές της χώρας με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις στην περιοχή Κορδιλιέρα στο νησί Λουζόν και τέσσερις στη γειτονική επαρχία Νουέβα Βιστσάγια. Ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στην επαρχία Γιοκός Σουρ, τόνισε ο Φραντσίς Τολεντίνο επικεφαλής της κυβέρνησης για τη διαχείριση καταστροφών. Στην περιοχή που έπληξε ο τυφώνας κατοικούν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, μεγάλος αριθμός των οποίων σε πρόχειρες κατοικίες.

Εκτύπωση

ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΓΟΡΑΣΕ 700 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Περίπου 700 διαμερίσματα έχει αγοράσει στην Αθήνα, μέσω κυπριακών εταιρειών, ένας Κινέζος γιατρός, ο οποίος μόνο τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε συμβόλαια για περισσότερα από 70 ακίνητα!

Ο «Mr. Chang» είναι ένας από τους Κινέζους που στην κυριολεξία σαρώνουν την αγορά ακινήτων, κυρίως της Αθήνας, και στη διάρκεια του 2017 επένδυσαν περί τα 260 εκατ. ευρώ εκεί.

Εξάλλου, πριν λίγες εβδομάδες, ένας Τούρκος μεγαλοδικηγόρος απέκτησε, έναντι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, τρεις βίλες στην Κηφισιά, με στόχο να τις ανακαινίσει και να τις μεταπωλήσει σε συμπατριώτες του, οι οποίοι εμφανίζονται, επίσης, πολύ κινητικοί στην ελληνική αγορά.

 

Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν εκδοθεί 308 άδειες παραμονής σε Τούρκους μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα».

Οι Κινέζοι και οι Τούρκοι δεν είναι οι μοναδικοί που επενδύουν στα ελληνικά ακίνητα. Σοβαρό ενδιαφέρον, με σημαντικές επενδύσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, δείχνουν οι Ισραηλινοί, οι Σύροι, οι Λιβανέζοι, Ρώσοι, αλλά και πλούσιοι από Κατάρ, Μπαχρέιν

Εκτύπωση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ: ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ 250.000 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Σε έναν πρώτο απολογισμό, από τότε που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 230-250.000 καταναλωτές που έμειναν εκτός του ΚΟΤ, έναν υπερδιπλάσιο δηλαδή αριθμό έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.

Ένας στους τρεις ή το 35% από τους μέχρι πρότινος 700.000 δικαιούχους ΚΟΤ, βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες σε μια «γκρίζα ζώνη», και είδαν ή πρόκειται να δουν μέσα στο φθινόπωρο, τον λογαριασμό τους να εκτινάσσεται έως και 42%, όσο η μέγιστη έκπτωση την οποία και έχασαν.

Εκτύπωση

Η «ΕΛΠΙΔΑ» ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΤΤΩΣ: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΔΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ, ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

 Με ιδιαίτερη χαρά, και επιτελώντας στοιχειώδες χρέος εκ μέρους της Πολιτείας, παρευρίσκομαι σήμερα σ’ αυτή την σεμνή αλλά και εμβληματική εκδήλωση, η οποία τιμά τα 25 χρόνια λειτουργίας της Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Μονάδα, την οποία οργάνωσε ο σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».  

  1. Ας μου επιτραπεί να θυμίσω, φυσικά με συντομία, το ιστορικό ίδρυσης και ολοκλήρωσης της Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Α. Ως το 1993, τα παιδιά που είχαν ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών έπρεπε να καταφύγουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, με όλες τις αντίστοιχες δυσχέρειες, όχι μόνο του τεράστιου οικονομικού κόστους, αλλά και του ψυχικού κόστους της απότομης προσαρμογής σ’ ένα περιβάλλον εκτός Ελλάδας, μακριά μάλιστα από την οικογενειακή εστία του κάθε παιδιού.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν και έτυχε θερμής υποδοχής η πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου.

Β. Το 1990, ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» -με εμπνεύστρια και κινητήρια δύναμη την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ανέλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης μιας Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

  1. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, τηρώντας μιαν υποδειγματική διαδικασία αλτρουισμού και διαφάνειας, η «ΕΛΠΙΔΑ» ολοκλήρωσε την Μονάδα και την παρέδωσε, έτοιμη για πλήρη λειτουργία, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», εντεταγμένη έτσι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  2. Η προσπάθεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» δεν έμεινε όμως εκεί. Συνεχίσθηκε τα επόμενα χρόνια, με μεγαλύτερη ένταση, έτσι ώστε τον Οκτώβριο του 2010 η Μονάδα βρήκε την οριστική της «εστία» στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Νέου Ογκολογικού Κέντρου της «ΕΛΠΙΔΑΣ».
  3. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ν’ αποτιμήσω το έργο και την προσφορά της Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κατά τα 25 αυτά χρόνια, κυρίως δε μετά το 2010.

Α. Για το έργο και την προσφορά αυτή –που, πρέπει να επισημανθεί, έχει προ πολλού υπερβεί τα σύνορα της Ελλάδας, φθάνοντας ιδίως σε Χώρες, οι οποίες χειμάζονται και έχουν άμεση ανάγκη θεραπείας των παιδιών τους- αρκεί η μαρτυρία εκατοντάδων παιδιών και των οικογενειών τους.

 

add1

ad2