Δημόσια παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2012

Rate this item
(0 votes)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 19 Νοεμβρίου, η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2012 του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, στο Ξενοδοχείο Hilton, από τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας κ. Βασίλη Κορκίδη.  

 

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά και εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.  Απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος των Μικρομεσαίων της Ευρώπης (UEAPME) κα Gunilla Almgren και ο Πρόεδρος των Εργοδοτών της ΕΟΚΕ κ. Henri Malosse.  Επίσης, όπως έχει καθιερωθεί, τα συμπεράσματα της Έκθεσης σχολίασαν από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος και ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής.

Ο κ. Κορκίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πολύ αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για το ελληνικό εμπόριο, το οποίο είχε το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης από την αρχή της. Και αυτό γιατί η ίδια η φύση της εμπορικής δραστηριότητας την καθιστά έκθετη στα σκαμπανεβάσματα της οικονομικής κίνησης. Η ύφεση στην ελληνική αγορά ήταν πρωτοφανής και τα αποτελέσματά της οδυνηρά για όλους τους εμπόρους χωρίς εξαίρεση.

Όπως ανέφερε δε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ «…Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και λιγότερο η βιωσιμότητα του χρέους».

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε στην σημασία του κοινωνικού διαλόγου, δημοκρατική κατάκτηση και βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, επισημαίνοντας ότι καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης, τόσο η Πολιτεία όσο και η Τρόικα αγνόησαν τους κοινωνικούς εταίρους, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.

Κλείνοντας, κατέθεσε τις βασικές διεκδικητικές αιχμές του ελληνικού εμπορίου για όλο το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο την δίκαιη φορολογία, την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, την ασφάλιση και Υγεία, την πάταξη του παρεμπορίου και την προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης».

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στα ζητήματα του εμπορίου και της ανάπτυξης, στην πάταξη του παρεμπορίου και της παραοικονομίας και στην στήριξη της Μμε επιχείρησης ως κόμβου της αναπτυξιακής προοπτικής. Παράλληλα, προανήγγειλε μία σειρά από παρεμβάσεις του Υπουργείου τόσο για ζητήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, όσο και για προσπάθειες διασφάλισης ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η σύνταξη της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε από το ΙΝΕΜΥ. 

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κα Μάρθα Λεκκάκου.

 


 

 

Κυρίες & κύριοι,

 

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω για ακόμη μία φορά στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο είναι τουλάχιστον ευχάριστο να μας δίνεται η ευκαιρία να απευθυνόμαστε σε όλους εσάς και να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του ελληνικού εμπορίου. Και το κυριότερο να μπορούμε να συζητάμε για τις λύσεις που επιδιώκουμε να προτείνουμε. Ήδη από την περσινή Έκθεση τα στοιχεία φανέρωναν μια επιδείνωση στην κατάσταση των εμπορικών επιχειρήσεων και όπως ήταν αναμενόμενο τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την Έκθεση του 2012 είναι ιδιαίτερα δυσμενή σε όλα τα πεδία. Η ύφεση στο σύνολο του κλάδου του εμπορίου καταγράφεται δραματική και μάλιστα ανεξάρτητα μεγέθους επιχείρησης.

Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ως ΕΣΕΕ διαχωρίσαμε την μεγάλη από την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση αλλά ποτέ δεν "αφορίσαμε" την οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική επιχείρηση, ούτε θέλουμε να παίξουμε σε παραστάσεις του τύπου  "Δαυίδ και  Γολιάθ" ή "Άβελ και Κάιν". Εμείς οι μικρομεσαίοι της αγοράς δεν ψάχνουμε να βρούμε υπεύθυνους για την καταστροφή μας. Αυτούς τους ξέρουμε ήδη.  Ψάχνουμε να βρούμε υπεύθυνους συνομιλητές για την σωτηρία και την επιβίωσή μας, γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί, επιβάλλεται να υπάρχουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 Οι Έλληνες έμποροι, ελπίζουμε η εφετινή παρουσίαση της  Έκθεσής μας να αποτελέσει την αφετηρία για ένα ορμητικό βήμα προς τα εμπρός, για την σταθεροποίηση της ελληνικής αγοράς και για την επανεκκίνηση της πολυπόθητης ανάπτυξης. Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από την βιωσιμότητα του χρέους μας.

Η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου είναι μια προσπάθεια της ΕΣΕΕ και του ΙΝΕΜΥ για την ακριβέστερη αποτύπωση των στοιχείων της ελληνικής αγοράς. Δυστυχώς, σε όλο το προηγούμενο διάστημα από διάφορες ανεξέλεγκτες και ίσως κατευθυνόμενες πηγές «οργίασε» η παραπληροφόρηση σχετικά με τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς.

Ως κοινωνικοί εταίροι έχουμε την τεράστια ευθύνη να καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και να παρεμβαίνουμε στον κοινωνικό διάλογο με πλήρη συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης.

Η εν γένει λειτουργία του ερευνητικού βραχίονα της ΕΣΕΕ είναι ένα πραγματικό επίτευγμα για την Συνομοσπονδία μας και ενισχύει σημαντικά την οικονομική, κοινωνική και συνδικαλιστική μας παρέμβαση.

Κλείνουμε τέσσερα χρόνια από την αρχή της κρίσης και λίγο παραπάνω από τρία χρόνια από την εφαρμογή του Mνημονίου. Ήταν μια πολύ σύντομη περίοδος η οποία δυστυχώς έφερε πολλές και επώδυνες αλλαγές στην ελληνική αγορά και την ελληνική κοινωνία εν γένει. Μέσα σε λίγα χρόνια οι Έλληνες πολίτες είδαν κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται και βίωσαν μια πρωτοφανή κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι πλέον φανερά στην καθημερινότητα του καθενός αλλά και στους σχεδιασμούς στους οποίους κάνει για τη ζωή του. Το κλίμα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση που δεν επιτρέπει περιθώρια ανάκαμψης. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από ταχείες, πυκνές και ριζικές αλλαγές. Είδαμε τον κόσμο που είχαμε χρήσει τα προηγούμενα χρόνια να καταρρέει εν μία νυκτί και νιώσαμε την αδυναμία να παρέμβουμε για να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Αυτή η αμηχανία παρήγαγε θυμό, έντονες και ποικίλες αντιδράσεις αλλά πίεσε και προς την εκ νέου κινητοποίηση της δημιουργικότητας των Ελλήνων.

Η κρίση ξεδιπλώθηκε στην Ελλάδα με έντονα χαρακτηριστικά, αλλά δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στα στενά όρια της χώρας μας. Με λύπη μας παρακολουθούμε την ευρωπαϊκή ηγεσία να αδυνατεί να εκπληρώσει το στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και να προκρίνει λύσεις που έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και εντείνουν μια κατάσταση ανισορροπίας στην ΕΕ. Δυστυχώς, εν μέρει η έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης και εν μέρει οι προκαταλήψεις πολλών στο εξωτερικό απέναντί μας έχουν διαμορφώσει ένα μοντέλο διαχείρισης της κρίσης το οποίο είναι μάλλον αποτυχημένο. Αντί για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεχθήκαμε ευρωπαϊκή χλεύη καταλήγοντας οι αποσυνάγωγοι ενός πάλαι ποτέ φιλόδοξου και δυναμικού πολιτικού εγχειρήματος. Η απαξίωση του ευρωπαϊκού μοντέλου διακυβέρνησης είναι μια ανησυχητική εξέλιξη που αφορά πια όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνταγή των συνεχόμενων Μνημονίων φαίνεται να έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Και αυτό διότι ήταν εξαρχής μια συνταγή που δεν ανταποκρινόταν στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ήταν μια μηχανιστική μετατροπή σε πολιτικές, περισπούδαστων οικονομικών αναλύσεων για την παθογένεια της χώρας και στενών επιδιώξεων που αναφέρονταν περισσότερο στο ατομικό παρά στο συλλογικό συμφέρον. Και το χειρότερο ήταν ότι την εφαρμογή τους ανέλαβε μια Τρόικα  ψυχρών τεχνοκρατών που αντιμετώπισε τον ελληνικό λαό και τους πολίτες ως αριθμούς και ποσοστά που πρέπει να υπηρετήσουν μια σωστή οικονομική πρόβλεψη. Ωστόσο, πίσω από τις ζητούμενες περικοπές υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που καταστρέφονται. Όλα αυτά τα τρία χρόνια προσπαθήσαμε με διαρκείς παρεμβάσεις μας να αναδείξουμε το στοιχείο του ανθρώπινου παράγοντα πίσω από τον ορυμαγδό των ποσοτικών αναλύσεων.

Ποια είναι όμως και η εγχώρια ευθύνη; Παρ’ ότι πολλά έχουν ειπωθεί για τους λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνώντων, εγώ θα σταθώ σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό: την άρνηση ουσιαστικής διαβούλευσης με τους εκπροσώπους της κοινωνίας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι ίσως να το θεωρούν πολυτέλεια και κάποιοι το φοβόνται. Ωστόσο, ένας από τους λόγους για τους οποίους βιώνουμε αυτή την κοινωνική κατάρρευση είναι η υποβάθμιση του ρόλου των θεσμών της κοινωνικής εκπροσώπησης. Παρά τον διάχυτο λόγο περί «συντεχνιών» και «συμφερόντων», είναι σαφές ότι κανένα οικονομικό σχέδιο δεν μπορεί να προωθηθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη της κοινωνίας. Και αυτό που συνέβη όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η πλήρης παράκαμψή της. Και θα επαναλάβω και κάτι που έχω υποστηρίξει στο παρελθόν: ο κοινωνικός διάλογος είναι δημοκρατική κατάκτηση και βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εάν δεχθούμε ότι μπροστά σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα μπορούμε να υποβαθμίζουμε θεμελιώδεις αρχές και αξίες για την κοινωνική συμβίωση σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες, τότε οδηγούμαστε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς.

Σήμερα η οποιαδήποτε αναφορά στο πώς και στο γιατί της κρίσης έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Και με αυτό εννοώ ότι πλέον η απάντηση στο ερώτημα «ποιος φταίει για την κρίση» σχετίζεται άμεσα με τη λύση που επιλέχθηκε για το πρόβλημα της χώρας και εντέλει αντικαταστάθηκε από το ερώτημα «ποιος φταίει για την κατάρρευση του ΑΕΠ». Και εδώ οι απαντήσεις είναι επώδυνες. Διότι η κατάρρευση και η εκτός ελέγχου ύφεση της οικονομίας, σαρώνει τα πάντα και μας θέτει όλους σε κατάσταση αναζήτησης της κατεύθυνσης προς την ανάπτυξη.

Η δραματική μείωση του ΑΕΠ από τα 233 δις του 2008 στα 194 το 2012 και η πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση το 2013 στα 183 δις σαφώς και απειλεί όλους τους στόχους.

Οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας μας πρέπει να προέλθoυν από τις νέες ιδέες και τους νέους στόχους των  Ελλήνων  μικρομεσαίων  που γνωρίζουν σε τι αναφέρονται και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ και στην αποκατάσταση της ανάπτυξης στην χώρα μας. Η επιστροφή της αγοραστικής δύναμης στο 1984, των μισθών και των εισοδημάτων στο 1999 σίγουρα δεν  θα βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας το 2013.

Το εμπόριο είχε το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης από την αρχή της. Και αυτό γιατί η ίδια η φύση της εμπορικής δραστηριότητας την καθιστά έκθετη στα σκαμπανεβάσματα της οικονομικής κίνησης. Η ύφεση στην ελληνική αγορά ήταν πρωτοφανής και τα αποτελέσματά της οδυνηρά για όλους τους εμπόρους χωρίς εξαίρεση. Καθημερινά ακούμε για κλεισίματα καταστημάτων και για συναδέλφους που βρίσκονται στα όρια της απελπισίας. Την ίδια στιγμή κανείς δεν κατανοεί ότι, εάν συνεχιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση, ένας κλάδος που είναι από τους μεγαλύτερους «εργοδότες» στη χώρα απειλείται με αφανισμό με συνακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στην απασχόληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξω ότι η ίδια η βιωσιμότητα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της Τρόικας βρίσκεται υπό αίρεση.

Η παρούσα Έκθεση είναι η τρίτη που προλογίζω ως Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και η ενδέκατη σε σειρά. Ομολογώ ότι για πρώτη φορά από τότε που αυτή εκδίδεται βρίσκω τον εαυτό μου γεμάτο με περισσότερη απαισιοδοξία, απ´ ότι με αισιοδοξία που γενικά με χαρακτηρίζει. Και αυτό γιατί η φετινή Έκθεση συμπυκνώνει το τεράστιο μέγεθος της δυσπραγίας που βιώνει ο εμπορικός κόσμος της χώρας. Τα στοιχεία που αυτή εμπεριέχει είναι καταλυτικά και δείχνουν σε πολλά επίπεδα το εύρος και το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι το εύρος αυτών των αρνητικών επιπτώσεων θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ελληνική αγορά και η επιχειρηματικότητα τα επόμενα χρόνια θα έχει να αναμετρηθεί με μια εξαιρετικά δύσκολη και παγιωμένη κατάσταση. Οι συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης συνιστούν γεγονός «ανωτέρας βίας», ενώ η απρόοπτη μεταβολή των καταστάσεων που βιώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια έχει οδηγήσει την ελληνική αγορά σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και είναι βέβαιο ότι σύντομα ακόμα και οι συνεπείς επιχειρηματίες θα εξαναγκαστούμε σε παραίτηση και «παύση πληρωμών».

Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι υπερβάλλουμε. Ότι παρουσιάζουμε επίτηδες την κατάσταση με τόσο μελανά χρώματα. Όταν όμως βλέπεις συναδέλφους σου να οδηγούνται στην φτώχεια και σε απονενοημένα διαβήματα, όταν βλέπεις νέους ανθρώπους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, όταν βλέπεις υγιείς και μέχρι πρότινος συνεπείς επιχειρηματίες να παραδέχονται με ντροπή ότι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τότε δεν έχεις πολλά περιθώρια. Δεν λέμε υπερβολικά πράγματα, απλά η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Ο απολογισμός της τριετίας 2010-2012, από τα αποτελέσματα των Μμε Επιχειρήσεων του εμπορίου, σήμερα περιγράφεται ως εξής:

Οι 9 στους 10 δηλώνουν ότι δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης γενικής ρευστότητας.

Οι 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών καθώς και της άμεσης απαραίτητης ρευστότητας.

Οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους.

Οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση της απασχόλησης.

Οι 4 στους 10 δηλώνουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς.

Οι 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά, χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η τελευταία τριετία ήταν εξαιρετικά προκλητική και για τη συνδικαλιστική μας παρέμβαση. Υποχρεωθήκαμε να επανεξετάσουμε πρακτικές και θέσεις μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και επιδεινούμενο πλαίσιο. Βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να διαχειριστούμε την οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση των συναδέλφων μας, να συνεννοηθούμε με ένα πολιτικό σύστημα που έπνεε τα λοίσθια και να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή με θέσεις σε κάθε νέο μέτρο που επιβαλλόταν ως άμεση απαίτηση των δανειστών μας. Από αυτή τη δύσκολη περίοδο βγήκαμε σοφότεροι ως προς το τι είναι αναγκαίο να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση.

 Οι βασικές διεκδικητικές αιχμές της ΕΣΕΕ για όλο το επόμενο διάστημα αρθρώνονται στα ακόλουθα πέντε πεδία:

1.​ Δίκαιη φορολογία: Καμία αύξηση και καμία αναδρομική επιβολή φόρου. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα νέο, σταθερό, λειτουργικό, αναπτυξιακό και επιτέλους έντιμο φορολογικό σύστημα. Να καταργηθεί πραγματικά ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, αντί με ένα "facelift" να μετονομασθεί σε ΚΦΑΣ. Η αυτοτελώς φορολόγηση παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους μικρομεσαίους και είναι βέβαιο ότι με το φορολογικό θα ασχοληθούμε εκτεταμένα τις επόμενες ημέρες.

2.​ Χρηματοδότηση ΜμεΕ: Εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις μας. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόνο με τη δέσμευσή τους ότι τα χρήματα αυτά, που πληρώνουμε από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Πλήρης δραστηριοποίηση του ΕΤΕΑΝ στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και όχι για την προώθηση της περιορισμένης ρευστότητας προς τις τράπεζες. Οφείλω εδώ να επισημάνω πόσο σημαντική είναι η διετής παράταση αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ για χιλιάδες μικρομεσαίους.

3.​ Ασφάλιση και Υγεία: Νέα γενική και μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με πολλές και κυμαινόμενες δόσεις, αναλόγως των δυνατοτήτων της επιχείρησης. Η αγορά βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση και πολλοί έμποροι δεν μπόρεσαν, αν και το ήθελαν, να κάνουν χρήση των προηγούμενων ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Να δοθεί άμεση λύση στο έλλειμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που είναι στην κυριολεξία ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες οικογένειες ελεύθερων επαγγελματιών που δεν μπορούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ.

4.​ Πάταξη παρεμπορίου: Σύνδεση του παρεμπορίου με την παράνομη μετανάστευση και την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας χωρίς άδεια. Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία με εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων x-ray scanners στα μεγάλα λιμάνια και σε όλες τις συνοριακές πύλες. Αυστηροποίηση ελέγχων στις αποθήκες όπου συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, τα λιμάνια και τα νησιά πριν φθάσουν στον τελικό καταναλωτή. Εντατικοποίηση των παρεμβάσεων στα αναρίθμητα παζάρια της χώρας, νόμιμα και παράνομα, και στις «παραλιακές» πωλήσεις. Και σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα οφείλουμε να αναφερθούμε στην άμεση παρέμβαση του ΥΠΑΝ με την δημιουργία του Κέντρου Παρακολούθησης του Παρεμπορίου.

5.​ Προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης»: Θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» με 3 απλά κριτήρια: τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εισαγωγή προσωρινής προστασίας της και «πάγωμα» όλων των μέτρων καταδίωξης, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Καθιέρωση μόνιμης και διαρκούς ρύθμισης για την «εντός κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση», με σκοπό την αυτόματη ένταξη σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και κατά περίπτωση δανειακές ρυθμίσεις για την αποφυγή της οικονομικής τους καταστροφής.

Πάγια επιθυμία της ΕΣΕΕ είναι η ίδια και ίση αντιμετώπιση των ελληνικών μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων με τα 23 εκατ. των ΜμεΕ της Ευρώπης των 27  και το επισημαίνω αυτό για τους εξής λόγους:

Η Ευρώπη βασίζεται στην ΜΜΕ επιχείρηση, εμείς την αγνοούμε.

Η Ευρώπη μειώνει την φορολογία στους ΜμεΕ,  εμείς την αυξάνουμε.

Η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει τους κανόνες της αγοράς, εμείς με δαιδαλώδεις διαδικασίες τους μεταρρυθμίζουμε.

Η Ευρώπη βοηθά την χρηματοδότηση των ΜμεΕ εμείς την εμποδίζουμε.

Η Ευρώπη χαμηλώνει τα εμπόδια εμείς τα υψώνουμε.

Η Ευρώπη δίνει κίνητρα στις ΜμεΕ, εμείς τα αφαιρούμε.

Η Ευρώπη επιμένει στους  Μμε, εμείς τους αφήνουμε στην τύχη τους.

Η Ευρώπη θεωρεί ότι αναπτύσσοντας  τις ΜμεΕ μεγαλώνεις την οικονομία σου, εμείς ψάχνουμε μόνο τις μεγάλες επενδύσεις για να σωθεί η οικονομία μας.

Η Ευρώπη πιστεύει ότι οι ΜμεΕ μειώνουν την ανεργία, εμείς μειώνουμε τις ΜμεΕ και αυξάνουμε την ανεργία.

Επισημαίνω ότι οι 9 στις 10 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη δημιουργούνται από τις ΜμεΕ και εάν τα 23 εκ. των μικρομεσαίων προσλάβουν ένα άνεργο τότε σχεδόν θα μηδενίσουν την ευρωπαϊκή ανεργία των 25 εκ. ανέργων. Στην Ελλάδα οι 680.000 μικρομεσαίοι πρέπει να προσλάβουν τουλάχιστον 2 ανέργους. Είτε λοιπόν είναι λίγες οι μικρομεσαίες, είτε είναι πολλοί οι άνεργοι στην χώρα μας.

Η Ευρώπη θέλει οι μεγάλες επιχειρήσεις να φροντίζουν τις μικρές, εμείς επιτρέπουμε οι μεγάλες επιχειρήσεις να διώξουν από τα πόδια τους  τις μικρές.

Η Ευρώπη πιστεύει ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις χωράνε σε ένα μεγάλο κόσμο, εμείς πιστεύουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι πολλές για την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, λοιπόν, αναφέρω ότι στην Ευρώπη  των 400 εκ. υπάρχουν 23 εκ. ΜμεΕ, ενώ στην Ελλάδα των 11 εκ. υπάρχουν λιγότερες από 680.000. Δηλαδή, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει  1 ΜμεΕ επιχείρηση ανά περίπου 16 έως 17 κατοίκους.  Όσο για το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, εάν διαιρέσετε τα 11.000.000 κατοίκους της Ελλάδας με τις 278.000 ΜμεΕ του εμπορίου έχουμε 1 ανά 40 κατοίκους. Πού είναι λοιπόν η υπερβολή; Η Ευρώπη σχεδιάζει το Πλαίσιο Συνοχής  της περιόδου 2014-2020 με τα προγράμματα Horizon 2020 και Cosme για τις ΜμεΕ, ενώ εμείς ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να φτάσουμε ασθμαίνοντας και με το ζόρι  στο 2014.

Η Ευρώπη σκέπτεται πρώτα σε μικρή κλίμακα και εμείς φανταζόμαστε γίγαντες.

Ποιός έχει τελικά δίκιο η Ευρώπη ή εμείς; Νομίζω ότι χωρίς αμφισβήτηση από κανέναν και ιδιαίτερα τον οποιοδήποτε άνθρωπο της αγοράς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ΜμεΕ με σωστότερο τρόπο από ότι εμείς.

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, οικειοθελώς την Ευρωπαϊκή προσέγγιση και ας καταλάβουμε ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισης των ΜμεΕ συμφέρει για την δομή της ελληνικής αγοράς,  της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 Σας ανακοινώνω μάλιστα σήμερα ότι η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με την UAPME θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας των μικρομεσαίων της Ελλάδας με τις αντίστοιχες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, αξιοποιώντας την αρχή "Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα".

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την πίστη μου σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες εμπόρους. Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι συναντίληψη για τους συλλογικούς στόχους που έχουμε θέσει και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που διαφαίνονται το επόμενο διάστημα.

Έχω προσωπικά μεγάλη πίστη στην ικανότητα του Έλληνα εμπόρου να διαχειρίζεται καταστάσεις κρίσης και να επιβιώνει σε οποιοδήποτε δυσμενές περιβάλλον. Θεωρώ ότι και σε συνδικαλιστικό επίπεδο αυτή η ικανότητα μπορεί να μεταφραστεί σε θετικές  και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για να σηκώσει κεφάλι η αγορά. Το μόνο που χρειάζεται από πλευράς κυβερνώντων είναι να μας εμπιστευθούν περισσότερο απ’ ό,τι τα τελευταία τρία χρόνια.

Δεν είμαστε εμείς με τους καθηγητές της "ευρω-δραχμής", δεν ανήκουμε στο lobby της χρεοκοπίας της χώρας μας, δεν επιθυμούμε την πολιτική αποσταθεροποίηση, ούτε τις πρόωρες εκλογές. Θέλουμε να σωθεί η χώρα μας, θέλουμε να σώσουμε τις δουλειές μας και να ζήσουμε τις οικογένειές μας αξιοπρεπώς.

Κύριοι της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Αξιοποιήστε τους κοινωνικούς εταίρους ως άμισθους συμβούλους σας.

Αυτό θα αποβεί προς όφελος όλων και κυρίως της πραγματικής οικονομίας.

Προσφερόμαστε αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς.

Συνεργαστείτε μαζί μας. Πιστέψτε με σας συμφέρει.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 


 

«Κύριε πρόεδρε,

Αγαπητοί φίλοι

 

Παρίσταμαι σήμερα εδώ, όχι μόνον ως ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό. Το μεγάλο ενδιαφέρον προσωπικώς του Αντώνη Σαμαρά, και βεβαίως, του συνόλου της κυβέρνησης, είναι δεδομένο.

 

Δεν θα μπορούσε, άλλωστε κανείς να παραγνωρίσει τη σημασία του εμπορίου σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας. Η συμβολή του στο ΑΕΠ είναι διαχρονικά υψηλή, ενώ ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, δραστηριοποιούνται σε αυτό σχεδόν 700.000 άνθρωποι, καλύπτοντας δηλαδή περίπου το 18% της συνολικής απασχόλησης. Επομένως, η στήριξη του εμπορίου είναι θέμα επιβίωσης της ίδιας της ελληνικής οικονομίας.

 

Επιπλέον, με την ευκαιρία αυτή, θέλω να συγχαρώ την ΕΣΕΕ, για την πολύ συστηματική και μεθοδική δουλειά που κάνει, σε έναν τόσο σημαντικό και ευαίσθητο χώρο, μέρος της οποίας είναι και η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

 

Η σημερινή εκδήλωση γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία, όπου κυριολεκτικά κρίνεται το μέλλον της χώρας μας. Την αποτυπώνει με ευκρίνεια η έρευνα που παρουσιάζετε σήμερα, η οποία επιβεβαιώνει πως τρεις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενώ και οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν κάθε είδους δυσκολίες.

 

Ο χώρος του ελληνικού εμπορίου πλήττεται πολλαπλώς, από:

  • την τεράστια ύφεση,
  • τη νέα πτώση στον κύκλο εργασιών,
  • τη συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου
  • και την –για πρώτη φορά- μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στις ΑΕ-ΕΠΕ, αλλά και την επενδυτική «άπνοια» για το 90% περίπου των υπολοίπων εταιρών, όπως επισημαίνει και η έρευνά σας

 

Επιπλέον, η  γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια, επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών.

 

Και φυσικά η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, απειλεί τη ρευστότητα σχεδόν όλων των επιχειρήσεων, ακόμα και των υγιών.

Όλα αυτά τα στοιχεία, τα ξέρουμε όλοι πολύ καλά, γιατί τα βιώνουμε στην πράξη καθημερινά. Πέρα, όμως, από τα συμπτώματα αυτά, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η κρίση αποκάλυψε και πολλές δυσλειτουργίες της ελληνικής οικονομίας. Δυσλειτουργίες, τις οποίες επί χρόνια αρκετοί ανέχονταν ίσως επειδή πίστευαν πως λειτουργούν προστατευτικά, ενώ τελικά εμπόδιζαν την ανάπτυξη και τη δυναμική της.

 

Όμως, αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι εμείς εργαζόμαστε εντατικά στην κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης. Χάρη στις τεράστιες θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και στη δουλειά που γίνεται, φαίνεται πως σταδιακά η εικόνα, αρχίζει να αλλάζει. Με τις ψηφοφορίες για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και τον προϋπολογισμό κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την σταθεροποίηση της οικονομίας μας. Διότι όσο επικρέμονταν πάνω από τη χώρα η απειλή της χρεοκοπίας, όλες οι συζητήσεις ήταν περιττές. Ας μη γελιόμαστε. Με την αξιοπιστία της χώρας καταρρακωμένη, τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Άλλωστε, ανάπτυξη στο κενό ή στο γκρεμό δεν γίνεται.

 

Αυτή η αλλαγή κλίματος, λοιπόν, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Η Ελλάδα πείθει πλέον πως δεν είναι χαμένη υπόθεση. Και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα και προς τους εταίρους μας και προς τις αγορές.

 

 

 

Ένα ακόμη θετικό σημάδι, ήταν πως , σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα μας ανέβηκε 22 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι μία καλή ένδειξη ως προς το επενδυτικό κλίμα.

Και παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και δυο σημαντικές συμφωνίες:

 

Πρώτον, τη συμφωνία της Hewlett Packard, της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την προώθηση προϊόντων μέσω του Λιμανιού του Πειραιά, γεγονός που έχει τόσο συμβολικά, όσο και ουσιαστικά οφέλη, για το σύνολο της οικονομίας.

 

Δεύτερον, τη απόφαση της Unilever η οποία ανακοίνωσε ότι από εδώ και μπρος θα παράγει 110 προϊόντα της στην Ελλάδα.

 

Μετά από μια μακρά περίοδο αποεπενδύσεων, έχουμε μια έμπρακτη αντιστροφή του κλίματος.

 

Αυτή την προσπάθεια προσπαθούμε να υποστηρίξουμε περαιτέρω, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, με συγκεκριμένες δράσεις.

 

Δίνοντας μεγάλο βάρος στις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως στις Μικρομεσαίες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους βασικότερους άξονές της.

 

Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, οι πρωτοβουλίες μας είναι κυρίως σε δύο άξονες:

 

Πρώτον, στην ενίσχυση της ρευστότητας, που είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της αγοράς. Εφόσον οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε σημείο ασφυξίας.

 

Δεύτερον, την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, 

 

Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα αυτή την περίοδο ξεκινάμε τρία προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα οποία στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με εγγύηση του ΕΣΠΑ, ύψους 1 δις ευρώ, με δάνεια που θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι και το 2015. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να εκταμιευθούν τα πρώτα 150 εκ. ευρώ.

 

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι με την εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών ύψους 440 εκ. ευρώ.

 

Πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το ΕΤΕΑΝ, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Με τις παρεμβάσεις που κάναμε ξεμπλοκάραμε 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήταν μπλοκαρισμένα στο ΕΤΕΑΝ ώστε να διατεθούν για κεφάλαιο κίνησης με χαμηλά επιτόκια . Και επίσης, αναδιαρθρώνουμε τα παλαιότερα δάνεια, παρατείνοντας την αποπληρωμή τους. Επιπλέον, έχουμε δρομολογήσει Πρόγραμμα εγγυήσεων για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.

 

Θέλω να τονίσω ότι όσα σας ανέφερα δεν αποτελούν εξαγγελίες. Αποτελούν πράξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και εντός λίγων εβδομάδων θα έχουμε αποτελέσματα.

 

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, εντάσσεται και η χρήση λειτουργικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το venture capital. Πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τέτοια ταμεία, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ επιχειρήσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, ενισχύονται νέες και νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων με κονδύλια συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι πρώτες επενδύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αναμένονται τον επόμενο μήνα.

 

Πέρα, όμως, από αυτά τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Και επίσης, είμαστε στην τελική φάση συζητήσεων με την EBRD, για την παροχή εκ μέρους της διευκολύνσεων για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και για μία σειρά άλλων σημαντικών δράσεων. Αύριο ή μεθαύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

 

Ο δεύτερος άξονας των παρεμβάσεών μας αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

 

Στόχος μας είναι, πρώτον η χώρα να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις και δεύτερον να αρθούν οι στρεβλώσεις προς όφελος του καταναλωτή και των επιχειρήσεων. Έχουμε αναλάβει μία σειρά από σχετικές πρωτοβουλίες, όπως:

 

Πρώτον, μειώσαμε τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων. Υιοθετήσαμε απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις. Σύντομα θα καταθέσουμε στη Βουλή τον καινούργιο Αγορανομικό Κώδικα. Φεύγουν μια σειρά από απαρχαιωμένες διατάξεις, περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να πωλούν σε περισσότερα μέρη τα προϊόντα τους με λιγότερους περιορισμούς. Κι επίσης, ψηφίσαμε την ειδική πρόβλεψη για τα προτυποποιημένα καταστατικά εταιριών.

 

Δεύτερον, συνεργαζόμαστε με τον ΟΟΣΑ αξιοποιώντας τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη»  για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις κρίσιμους τομείς για την Ελληνική οικονομία: λιανική, μεταποίηση, τουρισμός και οικοδομικά υλικά. Τις επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και από πλευράς του Οργανισμού και θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της δράσης.

 

Τρίτον, σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς, έχουμε εντοπίσει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά και επεξεργαζόμαστε τις απαντήσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Τέταρτον, παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την απλούστευση των διαδικασιών, των τελωνειακών και προ-τελωνειακών ελέγχων. Για να μειώσουμε άμεσα το χρόνο, αλλά και το κόστος των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, θέλουμε από τις 19 ημέρες που σήμερα χρειάζονται για τη διεκπεραίωση μίας εξαγωγής, να πέσουμε στις 15 ημέρες, μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και στις 10 ημέρες μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Αντίστοιχα, να μειώσουμε το διοικητικό κόστος εξαγωγής 10% εντός του τετάρτου τριμήνου του 2013 και συνολικά στο 20% εντός του τετάρτου τριμήνου του 2014. Τελικός στόχος μας έως το 2015, με τις 25 στοχευμένες δράσεις που ανακοινώσαμε και τις άλλες δράσεις που θα παρουσιάσουμε, να αυξήσουμε σταδιακά,  κατά 10% την αξία των εξαγωγών, και αντίστοιχα κατά 1,7% στο ΑΕΠ, δημιουργώντας έτσι 80.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Πέμπτον, προχωρούμε σε εντατικοποίηση των ελέγχων, κ.α. με στόχο την προστασία όχι μόνο του καταναλωτή, αλλά και των ευσυνείδητων επαγγελματιών, όπως πιστεύουμε ότι είναι η πλειοψηφία.  Καθημερινά, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Και έκτον, αντιμετωπίζουμε το παραεμπόριο. Το οποίο είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα. Η κατάσταση, όπως γνωρίζετε, είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σε συνεργασία με τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την Συνομοσπονδία σας, την οποία θέλω και επαινέσω για την ενεργό συμμετοχή της, δημιουργήθηκε Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Έτσι έχουμε πετύχει πλέον τη λειτουργική  συνεργασία όλων των κατακερματισμένων έως τώρα φορέων, τη συλλογή & αξιοποίηση πληροφοριών, τον προγραμματισμό & παρακολούθηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα (από την είσοδο στη χώρα μέχρι και τη λιανική διάθεση). Παράλληλα, προχωρήσαμε στη σύσταση του Τηλεφωνικού Κέντρου Καταγγελιών και έγινε η καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου. Επίσης, η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια για αθέμιτες πρακτικές. Οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η πρόοδος –νομίζω- πως είναι ήδη εμφανής. Έχουν γίνει και γίνονται, όπως ξέρετε και πληροφορείστε καθημερινά, πολλοί έλεγχοι, σε πολλούς δήμους με απτά αποτελέσματα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον εμπορικό κόσμο που συμπαρίσταται στην προσπάθεια και ασφαλώς η αξιοποίηση των πληροφοριών και η συνεργασία μας ,αποδίδουν. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, είχαμε και την επιτυχία του εντοπισμού δύο αποθηκών στην Αργυρούπολη και την οδό Σοφοκλέους. Συνεχίζουμε μαζί την προσπάθεια. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι λίγους μήνες πριν. Και αισιοδοξώ ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμα καλύτερη. 

Κυρίες και κύριοι,

Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως βρισκόμαστε μέσα σε μία πρωτοφανή κρίση και ύφεση. Γνωρίζω επίσης και ο ίδιος, πως όπως καταγράφει η έκθεσή σας, 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν πως φέτος τα βασικά τους μεγέθη θα επιδεινωθούν σε σχέση με αυτό που προέβλεπαν πέρσι.

 

Και πράγματι ο δρόμος, μέχρι να βγούμε από την κρίση είναι ακόμα μακρύς. Όμως έχουμε ήδη κάνει βήματα. Πλέον δεν χάνουμε χρόνο, αλλά δίνουμε μάχη με το χρόνο. Επομένως, τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τα θεμέλια, για να επιστρέψει η χώρα σταδιακά στην ανάκαμψη.

 

Δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά βήμα-βήμα μπορούμε να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Να αλλάξουμε το κλίμα, την ψυχολογία, που όπως εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, παίζει τεράστιο ρόλο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μικρές καθημερινές νίκες οι οποίες αθροιζόμενες θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Και θα είναι πράγματι οι βάσεις για μια μεγάλη αλλαγή.

 

Θέλω να ελπίζω ότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας, θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Από την δική σας δημιουργικότητα, από τη δική σας εργατικότητα, περιμένουμε πολλά και ξέρουμε πως θα ανταποκριθείτε.

 

Ξέρω ότι έχουμε πολύ αγώνα μπροστά μας. Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να στηριχθεί από όλους. Με υπευθυνότητα, με πραγματικό πατριωτισμό και εθνική ενότητα. Γιατί μας αφορά και όλους. Δεν είναι προσπάθεια της κυβέρνησης ή του κόμματός μας. Είναι μιας ολόκληρης χώρας.

Κανείς μας ίσως δεν περίμενε πριν από μερικά χρόνια, πως θα χρειαζόταν να δώσει μία μάχη αντίστοιχη με εκείνη των γενεών που προηγήθηκαν. Μετά από μισό αιώνα συνεχούς βελτίωσης της ζωής μας, αυτό που συνέβη ήταν ένα σοκ για ολόκληρη την κοινωνία μας. Τώρα, όμως, πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Να σταθούμε όρθιοι και στα δύσκολα. Να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε. Και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ».

Read 858611 times